| 4 | vejce |
| 200g | cukr krupice |
| 80g | másla |
| 100ml | mléka |
| 300g | polohrubé mouky |
| 2 lžičky | prášku do pečiva |
| 1 | vanilkový cukr |
| 1 lžička | citronové kůry |
| špetka | sůl |
| 0.5 litru | borůvek |
| 50g | másla |
| 50g | cukr krystal |
| 100g | hrubé mouky |
Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Šlehejte žloutky s cukrem, mlékem a rozpuštěným máslem. Přimíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru. Z bílků a soli vyšlehejte sníh a ručně ho vmíchejte do těsta. Vymažte plech máslem, vysypte moukou a nalijte těsto. Posypte umytými borůvkami (nebo vypeckovanými třešněmi).
Z másla, cukru a hrubé mouky rukou vypracujte drobenku a posypte jí buchtu. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 35 minut.
Tip: Já na čas nehledím. Zásadně se řídím tím, že do buchty zapíchnu špejli a až ji vytáhnu čistou, je hotovo. Buchtu dám chladit na balkon a hlídám ji před nedočkavci.
Inspirace na recept čerpána z Vlasty.
Dobrou chuť.