450g | polohrubé mouky |
200g | mléka |
40g | čerstvého droždí |
4 lžíce | cukru moučka |
50ml | másla |
2 | žloutky |
špetka soli | |
1 | vejce na potření před pečením |
200g | mletého máku |
100g | švestkových povidel |
100g | domácí rybízové marmelády |
100-300ml | polotučné mléko podle potřeby |
cukr moučka podle chuti |
Dáme do mísy mouku a uděláme jamku, do které nalijeme vlažné mléko, nadrobíme droždí, přidáme cukr a posypeme troškou mouky. Počkáme, až vzejde kvásek, přidáme žloutky, špetku soli a olej. Zpracujeme těsto, aby nebylo lepivé a necháme částečně vykynout.
Spaříme mák horkým mlékem a přidáme povidla. Kdo chce, může přidat trochu cukru.
Těsto rozdělíme na 4 stejné části a vyválíme jednotlivé obdélníkové pláty. Položíme první na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a namažeme polovinou makové náplně. Dáme další plát těsta a namažeme marmeládou. Na další plát dáme zbytek makové náplně a zakryjeme posledním plátem těsta.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Vložíme na 15 minut do trouby ohřáté na 60°C, poté zvýšíme teplotu na 180 °C a upečeme dozlatova (cca 30 minut).
Dobrou chuť.