225g | másla |
1 hrnek | cukru krystal |
4ks | vejce |
1 lžička | citronové kůry |
2 hrnky | hladké mouky |
špetka | soli |
1ks | vanilkový cukr |
2 lžičky | prášku do pečiva |
1 hrnek | mletého máku |
0.5 hrnku | mléka |
2 lžíce | rumu |
Máslo rozehřát v mikrovlnce a našlehat ho do hladka. Zašlehat cukr. Po jednom přidávat vejce, každé dobře zašlehat. Přidat citronovou kůru a namletý mák. V misce smíchat hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr. Ohřát mléko na pokojovou teplotu a přilít rum. Nasypat polovinu mouky a nalít polovinu mléka k máslu a zašlehat.
Potom dosypat zbytek mouky a zbytek mléka a šlehat alespoň 3 minuty. Vymazat bábovkovou formu máslem, vysypat moukou, přebytek mouky vysypat. Těsto nalít do formy a dát do předehřáté trouby na 180°C.
Péct tak dlouho, dokud zapíchnutá špejle není po vyjmutí čistá. Potom odnést na balkon, po 10 minutách vyklopit na talíř a nechat vychladnout úplně.
Dobrou chuť.