Babiččin mazanec

Ingredience

0.3 lžičkysůl
130gmáslo
1.5 PLrum
3žloutek
70grozinky
40gdroždí
130gcukr krupice
1 balíčekvanilkový cukr
1 lžičkacitronová kůra
660gpolohrubá mouka
250mlvlažné mléko
2PLlupínky mandlí

Na potření

vejce

Na ozdobu

4PLlupínky mandlí

Postup přípravy

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout. Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.

Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby.

Babiččin mazanec pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.

Dobrou chuť.

Inspirace čerpána zde

Fotogalerie