| 0.3 lžičky | sůl |
| 130g | máslo |
| 1.5 PL | rum |
| 3 | žloutek |
| 70g | rozinky |
| 40g | droždí |
| 130g | cukr krupice |
| 1 balíček | vanilkový cukr |
| 1 lžička | citronová kůra |
| 660g | polohrubá mouka |
| 250ml | vlažné mléko |
| 2PL | lupínky mandlí |
| vejce |
| 4PL | lupínky mandlí |
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout. Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby.
Babiččin mazanec pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.
Dobrou chuť.
Inspirace čerpána zde