450 g | mouka polohrubá |
200g | cukr moučka |
4 ks | žloutky |
250g | máslo |
0.5 ks | prášek do pečiva |
4PL | džem |
0,7kg | jablka |
4 ks | bílky |
100g | cukr moučka |
1 lžička | skořice |
3 lžičky | citrónové šťávy |
Do mísy si nakrájíme změklé máslo, prosejeme mouku spolu s kypř. práškem, moučkový cukr, žloutky a rukama vypracujeme těsto.
Část těsta, asi tak akorát do ruky, si odložíme do chladničky, aby trochu ztuhlo. Plech si vymažeme máslem a rukama roztáhneme těsto. Na těsto si rozetřeme džem. Jelikož jsme měli sladká jablka a chtělo to trochu kyselosti, dala jsem domácí rybízový (nevařený). Kdo má kyselé jablka, může dát sladký nebo potom to vyvážit cukrem v jablkách.
Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a nastrouháme nahrubo. Vrch pokapat šťávou z citronu, posypat skořicí (vanilkovým cukrem apod.). Vyšlehat si z bílků a práškového cukru sníh. Natřít na jablka. A už jen ten kousek těsta, který jsme si odložili nastrouhat (na velkém struhadle jako jablka) na sníh z bílků. Nebo rozválet, nakrájet pásy a ty poskládat křížem.
Pečeme na 180 ° C cca 40 min.
Dobrou chuť.
Inspirace čerpána zde