500 g | polohrubé mouky |
0,5 | droždí |
2x100 g | másla |
2 lžíce | cukru |
300 ml | mléka |
1 | vejce |
7,5 dl | mléka |
1 | vanilkový cukr |
3 lžíce | cukru krupice |
1 | vanilkový pudinkový prášek |
2 lžíce | rumu |
Buchty:
Do půllitrového hrnku nalijeme mléko a ohřejeme ho v mikrovlnce (cca 45 vteřin). Do mléka přidáme 2 lžíce cukru a najemno nadrobíme droždí. Vše zamícháme a necháme vykynout, až se udělá čepice (cca 20 minut).
V mikrovlnce necháme rozpustit 100g másla a smícháme ho s droždím, moukou a vejcem. Těsto vypracujeme hnětačem a dáme kynout, což u mě znamená posypat povrch těsta hladkou moukou, přikrýt utěrkou a celou mísu postavit na hrnec s teplou vodou. Po 30-60 minutách můžeme pokračovat.
V hrnku si rozpustíme druhou část másla. Vymažeme pekáč a pokládáme jednotlivé buchty na plech. Já to dělám lžící namočenou v másle. Navíc jednotlivé buchty potíráme máslem, aby se nelepily k sobě. Pokud nám nějaké máslo zbude, nalijeme ho na buchty.
Pekáč s buchtičkami dáme do trouby na 60° na 20 min. vykynout, pak zvýšíme na 180° a pečeme dozlatova cca. 35 min. Cca 10 minut po zvýšení teploty začneme připravovat krém.
Krém:
Do hrnce nalijeme ½ litru mléka a přivedeme do varu. Mezitím si do hrnku nalijeme ¼ litru studeného mléka a rozpustíme v něm pudink, 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a 2 lžíce rumu.
Do vroucího mléka vlijeme směs a povaříme cca 2-3 minuty (až to zhoustne).
Dobrou chuť.