| 450g | polohrubé mouky |
| 40g | čerstvého droždí |
| 4 lžíce | cukru krystal |
| 200ml | mléka |
| 50ml | olivového oleje |
| 2 | žloutky |
| špetka soli |
| 200g | mletého máku |
| 100ml | horkého mléka |
| 3 lžíce | cukru moučka |
| 0.5 lžičky | skořice |
| 3 lžíce | švestkových povidel |
| 4 | jablka nahrubo nastrouhaná |
Do půllitrového hrnku dáme 200ml mléka a ohřejeme ho v mikrovlnce. Přidáme 4 polévkové lžíce cukru krystal a nadrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
V mezičase dáme do mísy 50ml olivového oleje, 2 žloutky, špetku soli a 450g polohrubé mouky. Až kvásek má čepici, nalijeme ho do mísy a zpracujeme těsto. Těsto lehce posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Já navíc mísu postavím na hrnec s horkou vodou, aby se těstu lépe kynulo.
Do mísy nameleme mák a spaříme horkým mlékem. Přidáme cukr moučka, skořici a povidla. Směs důkladně promícháme. Do směsi nastrouháme jablka a opět promícháme.
Těsto rozdělíme na 6 stejných částí. Hladkou moukou posypeme vál, váleček i těsto. Vyválíme, na plát dáme náplň, zabalíme a přendáme na plech s pečícím papírem.
Vidličkou propícháme a důkladně potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v troubě na 180 °C, cca 20 minut (dozlatova).
Dobrou chuť.