450g | polohrubé mouky |
40g | čerstvého droždí |
4 lžíce | cukru krystal |
200ml | mléka |
50ml | olivového oleje |
2 | žloutky |
špetka soli |
200g | mletého máku |
100ml | horkého mléka |
3 lžíce | cukru moučka |
0.5 lžičky | skořice |
3 lžíce | švestkových povidel |
4 | jablka nahrubo nastrouhaná |
Do půllitrového hrnku dáme 200ml mléka a ohřejeme ho v mikrovlnce. Přidáme 4 polévkové lžíce cukru krystal a nadrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
V mezičase dáme do mísy 50ml olivového oleje, 2 žloutky, špetku soli a 450g polohrubé mouky. Až kvásek má čepici, nalijeme ho do mísy a zpracujeme těsto. Těsto lehce posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Já navíc mísu postavím na hrnec s horkou vodou, aby se těstu lépe kynulo.
Do mísy nameleme mák a spaříme horkým mlékem. Přidáme cukr moučka, skořici a povidla. Směs důkladně promícháme. Do směsi nastrouháme jablka a opět promícháme.
Těsto rozdělíme na 6 stejných částí. Hladkou moukou posypeme vál, váleček i těsto. Vyválíme, na plát dáme náplň, zabalíme a přendáme na plech s pečícím papírem.
Vidličkou propícháme a důkladně potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v troubě na 180 °C, cca 20 minut (dozlatova).
Dobrou chuť.