4 | vejce |
200g | cukr krupice |
80g | másla |
100ml | mléka |
300g | polohrubé mouky |
2 lžičky | prášku do pečiva |
1 | vanilkový cukr |
1 lžička | citronové kůry |
špetka | sůl |
0.5 litru | borůvek |
50g | másla |
50g | cukr krystal |
100g | hrubé mouky |
Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Šlehejte žloutky s cukrem, mlékem a rozpuštěným máslem. Přimíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru. Z bílků a soli vyšlehejte sníh a ručně ho vmíchejte do těsta. Vymažte plech máslem, vysypte moukou a nalijte těsto. Posypte umytými borůvkami (nebo vypeckovanými třešněmi).
Z másla, cukru a hrubé mouky rukou vypracujte drobenku a posypte jí buchtu. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 35 minut.
Tip: Já na čas nehledím. Zásadně se řídím tím, že do buchty zapíchnu špejli a až ji vytáhnu čistou, je hotovo. Buchtu dám chladit na balkon a hlídám ji před nedočkavci.
Inspirace na recept čerpána z Vlasty.
Dobrou chuť.