Staročeský trhanec

Ingredience

2 lžícerozinek
3 lžícerumu
6vajec
60gmoučkového cukru
150mlplnotučného mléka
100mlzakysané smetany
100gpolohrubé mouky
1 sáčekvanilkového cukru
špetka soli
50gmásla

Postup přípravy

Rozinky propláchneme horkou vodou. V misce je zalijeme rumem a necháme bobtnat. Oddělíme žloutky od bílků, Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, mlékem a zakysanou smetanou. Pak do této směsi pečlivě vmícháme mouku. Těsto necháme odležet asi 20 minut.

Dokončíme trhanec. Do odleželého těsta vmícháme zbylé rozinky i s rumem, ve kterém byly naložené. Ušleháme bílky s vanilkovým cukrem a špetkou soli na tuhý sníh a vmícháme jej do těsta. V pánvi zahřejeme 1/4 másla, vlijeme 1/4 těsta a opékáme do ztuhnutí. Pak trhanec obrátíme a dopečeme. V pánvi ho roztrháme vidličkou a servírujeme na talíř. Ozdobíme kompotem a pocukrujeme.

Stejně připravíme i zbylé 3 porce.

Dobrou chuť.