2 lžíce | rozinek |
3 lžíce | rumu |
6 | vajec |
60g | moučkového cukru |
150ml | plnotučného mléka |
100ml | zakysané smetany |
100g | polohrubé mouky |
1 sáček | vanilkového cukru |
špetka soli | |
50g | másla |
Rozinky propláchneme horkou vodou. V misce je zalijeme rumem a necháme bobtnat. Oddělíme žloutky od bílků, Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, mlékem a zakysanou smetanou. Pak do této směsi pečlivě vmícháme mouku. Těsto necháme odležet asi 20 minut.
Dokončíme trhanec. Do odleželého těsta vmícháme zbylé rozinky i s rumem, ve kterém byly naložené. Ušleháme bílky s vanilkovým cukrem a špetkou soli na tuhý sníh a vmícháme jej do těsta. V pánvi zahřejeme 1/4 másla, vlijeme 1/4 těsta a opékáme do ztuhnutí. Pak trhanec obrátíme a dopečeme. V pánvi ho roztrháme vidličkou a servírujeme na talíř. Ozdobíme kompotem a pocukrujeme.
Stejně připravíme i zbylé 3 porce.
Dobrou chuť.