| 30g | čerstvého droždí |
| 200ml | vlažného mléka |
| 120g | moučkového cukru |
| 250g | polohrubé mouky |
| 250g | hladké mouky |
| 1 sáček | vanilkového cukru |
| špetka | soli |
| špetka | muškátového květu |
| 1 lžička | citronové kůry |
| 3 | žloutky |
| 150g | másla |
| 2 lžíce | oleje |
| 70g | rozinek namočených v rumu |
| 100g | plátků loupaných mandlí |
| 1 | vejce na potření |
Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka, přidáme 2 lžičky cukru, 1 lžíci polohrubé mouky a necháme vzejít na teplém místě kvásek. V míse smícháme obě mouky s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, muškátovým květem a citronovou kůrou.
K sypké směsi přidáme kvásek a žloutky rozšlehané ve zbylém mléce. Zlehka promícháme. Přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a olej a pečlivě propracujeme. Těsto zformujeme do bochánku a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, až zdvojnásobí objem.
Rozinky scedíme z rumu a spolu s 2/3 mandlí zapracujeme vykynutého těsta. Pak z něj znovu vytvarujeme bochánek. Položíme ho na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20-30 minut kynout v teple.
Bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi. Uprostřed lehce nastřihneme do křížku. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200°C asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme asi 30-40 minut.
Dobrou chuť.