Mandlový mazanec na bílou sobotu

Ingredience

30gčerstvého droždí
200mlvlažného mléka
120gmoučkového cukru
250gpolohrubé mouky
250ghladké mouky
1 sáčekvanilkového cukru
špetkasoli
špetkamuškátového květu
1 lžičkacitronové kůry
3žloutky
150gmásla
2 lžíceoleje
70grozinek namočených v rumu
100gplátků loupaných mandlí
1vejce na potření

Postup přípravy

Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka, přidáme 2 lžičky cukru, 1 lžíci polohrubé mouky a necháme vzejít na teplém místě kvásek. V míse smícháme obě mouky s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, muškátovým květem a citronovou kůrou.

K sypké směsi přidáme kvásek a žloutky rozšlehané ve zbylém mléce. Zlehka promícháme. Přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a olej a pečlivě propracujeme. Těsto zformujeme do bochánku a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, až zdvojnásobí objem.

Rozinky scedíme z rumu a spolu s 2/3 mandlí zapracujeme vykynutého těsta. Pak z něj znovu vytvarujeme bochánek. Položíme ho na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20-30 minut kynout v teple.

Bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi. Uprostřed lehce nastřihneme do křížku. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200°C asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme asi 30-40 minut.

Dobrou chuť.