Jidáše plněné mákem na bílou sobotu

Ingredience

200mlmléka
100gpráškového cukru
30gdroždí
120gmásla
2žloutky
500gpolohrubé mouky
citronová kůra
špetka soli

Náplň

200mlmléka
30gmedu + na potření
250gmletého máku
4 lžícerumu

Postup přípravy

Mléko ohřejeme tak, aby bylo možné v něm udržet prst. Zhruba 1/3 vlijeme do misky a rozmícháme se lžičkou cukru a rozdrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustíme máslo a rozmícháme žloutky. V míse smícháme mouku s citronovou kůrou a špetkou soli. Přidáme kvásek, mléko s máslem a Žloutky a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho na teplém místě kynout asi 40 minut.

Mezitím připravíme makovou náplň. Mléko s medem a mákem krátce povaříme. Pak dochutíme rumem a necháme úplně vychladnout.

Nakynuté těsto rozválíme na plát a potřeme ho makovou náplní. Pak těsto z obou stran zavineme ke středu, aby vznikly dvě spojené rolády. Ty nakrájíme na plátky silné 3cm a naskládáme je na plechy vyložené pečicím papírem. Necháme je kynout ještě 20 minut.

Troubu zahřejeme na 180*C (nebo 160 C na program + horký vzduch). Vložíme plech s jidášky a pečeme 30 minut. Upečené jidáše ještě horké potřeme medem.

Dobrou chuť.