200ml | mléka |
100g | práškového cukru |
30g | droždí |
120g | másla |
2 | žloutky |
500g | polohrubé mouky |
citronová kůra | |
špetka soli |
200ml | mléka |
30g | medu + na potření |
250g | mletého máku |
4 lžíce | rumu |
Mléko ohřejeme tak, aby bylo možné v něm udržet prst. Zhruba 1/3 vlijeme do misky a rozmícháme se lžičkou cukru a rozdrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustíme máslo a rozmícháme žloutky. V míse smícháme mouku s citronovou kůrou a špetkou soli. Přidáme kvásek, mléko s máslem a Žloutky a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho na teplém místě kynout asi 40 minut.
Mezitím připravíme makovou náplň. Mléko s medem a mákem krátce povaříme. Pak dochutíme rumem a necháme úplně vychladnout.
Nakynuté těsto rozválíme na plát a potřeme ho makovou náplní. Pak těsto z obou stran zavineme ke středu, aby vznikly dvě spojené rolády. Ty nakrájíme na plátky silné 3cm a naskládáme je na plechy vyložené pečicím papírem. Necháme je kynout ještě 20 minut.
Troubu zahřejeme na 180*C (nebo 160 C na program + horký vzduch). Vložíme plech s jidášky a pečeme 30 minut. Upečené jidáše ještě horké potřeme medem.
Dobrou chuť.