200ml | mléko |
2 | žloutky |
35g | kvasnice |
300g | polohrubá mouka |
1 špetka | sůl |
20ks | semena fenyklu |
100g | cukr krupice |
200g | hladká mouka |
100g | máslo |
200g | mrkev |
125g | cukr |
50g | máslo |
1 balíček | vanilkový cukr |
Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučeme semínka fenyklu. Obě mouky promísíme a vsypeme ke kvásku. Přidáme cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Zatím připravíme náplň z mrkve. Očistíme mrkev a nastrouháme ji na jemno. Promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem podusíme na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundáme z plotny a dáme zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkáme a slijeme. Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící přiměřeně velké kusy a tvarujeme z nich bochánky. Ty vždy zploštíme, naplníme mrkvovou náplní a důkladně zabalíme. Mrkvance klademe na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřeme rozpuštěným sádlem.
Necháme ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme, dokud nezezlátnou.
Mrkvance z Polné ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme cukrem moučka.
Dobrou chuť.
Inspirace čerpána zde