1 kg | syrových brambor[TDI] |
špetka | sůl |
250g | hrubé mouky |
200g | máslo |
150g | mák |
200g | moučkový cukr |
Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka.
Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit (pařit).
Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké.
Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozehřátém másle a klademe je na teplé talíře.
Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým máslem.
Dobrou chuť.