40g | čerstvého droždí |
2 lžičky | cukru krupice |
600g | hladké mouky |
4 lžičky | soli |
2 | vejce |
60ml | oleje |
360ml | vlažné vody |
24 kuliček | mini mozarelly |
120g | másla |
2 stroužky | česneku |
2 | vejce na potření |
4 lžičky | sezamových semínek |
Droždí rozdrobte do menší misky, přidejte k němu cukr a důkladně míchejte, až bude droždí téměř tekuté. Jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo?
Do mísy robotu prosejte mouku se solí a dobře promíchejte. Udělejte v mouce důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte olej, vlažnou vodu a kašičku z droždí a vypracujte hladké a pružné těsto. Nechte v teple kynout asi hodinu. Když nespěcháte, těsto zhruba po hodině propracujte a dejte znovu vykynout.
V misce rozpusťte máslo. Lžící másla vymažte menší pekáček (nebo i dortovou formu) a ke zbytku másla přidejte prolisovaný česnek. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků, do každého zabalte kuličku sýra a vytvořte malý bochánek. Bochánky namáčejte v česnekovém másle a skládejte vedle sebe do pekáčku. Přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.
Rozpalte troubu na 180 stupňů. Rozkvedlejte vejce s trochou vody a pomašlujte povrch houstiček. Posypte sezamem, vložte do rozpálené trouby a pečte asi 25 minut, až je povrch zlatavý a houstičky upečené.
Dobrou chuť.
Inspirace čerpána zde