Slané trhací houstičky se sýrem

Na těsto

40gčerstvého droždí
2 lžičkycukru krupice
600ghladké mouky
4 lžičkysoli
2vejce
60mloleje
360mlvlažné vody

Na dokončení

24 kuličekmini mozarelly
120gmásla
2 stroužkyčesneku
2vejce na potření
4 lžičkysezamových semínek

Postup přípravy

Droždí rozdrobte do menší misky, přidejte k němu cukr a důkladně míchejte, až bude droždí téměř tekuté. Jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo?

Do mísy robotu prosejte mouku se solí a dobře promíchejte. Udělejte v mouce důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte olej, vlažnou vodu a kašičku z droždí a vypracujte hladké a pružné těsto. Nechte v teple kynout asi hodinu. Když nespěcháte, těsto zhruba po hodině propracujte a dejte znovu vykynout. Co dělat, když těsto nekyne?

V misce rozpusťte máslo. Lžící másla vymažte menší pekáček (nebo i dortovou formu) a ke zbytku másla přidejte prolisovaný česnek. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků, do každého zabalte kuličku sýra a vytvořte malý bochánek. Bochánky namáčejte v česnekovém másle a skládejte vedle sebe do pekáčku. Přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.

Rozpalte troubu na 180 stupňů. Rozkvedlejte vejce s trochou vody a pomašlujte povrch houstiček. Posypte sezamem, vložte do rozpálené trouby a pečte asi 25 minut, až je povrch zlatavý a houstičky upečené.

Dobrou chuť.

Inspirace čerpána zde