Domácí vánočka

Ingredience

600ghladká mouka
140gcukr
250mlteplé plnotučné mléko
30gčerstvé droždí
1vejce
120gzměklé máslo
50grozinky
25gsekané mandle
1/2 lžičkysůl
2x5 strouhnutímuškátový oříšek
1 lžičkacitronová kůra

Na povrch

1vejce
1lžícevody
mandle

Postup přípravy

Do teplého mléka dáme cukr a nadrolíme kvasnice. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

Robotem smícháme ostatní ingredience s kváskem a uhněteme těsto.

Necháme 3/4 hodiny v teple kynout, poté opět robotem promícháme.

Necháme znovu 3/4 hodiny v teple kynout a vyválíme 9 pramenů.

Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů, postupně dáváme na plech.

Kdo neví jak se plete, máte youtube.

Přikryjeme utěrkou a necháme opět 3/4 hodiny kynout.

Jakmile je vánočka nakynutá, předehřejeme troubu na 160 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 lžící vody a posypeme plátky mandlí. Pečeme 45 minut.

Dobrou chuť.

Dobrou chuť.

Inspirace čerpána zde

Fotogalerie