České kynuté buchty s povidlím

Kvásek

50mlvlažné mléko
1 kostkakvasnice

Těsto

500gpolohrubé mouky
1 špetkasůl
1vanilkový cukr
200mlvlažné mléko
100grozpuštěné máslo
70gmoučkový cukr
2žloutek

Povidlová náplň

150gpovidla
70gmoučkový cukr
skořice
citronová kůra
1PLrumu
3PLvlažné vody

Postup přípravy

Nejdříve připravíme kvásek. V misce smícháme droždí a vlažné mléko, necháme 15 minut kynout.

Sesypeme mouku, cukry, sůl, žloutky, změklé máslo, zbývající vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vypracujeme kynuté těsto a necháme kynout asi hodinu (tzn. v teple, lehce pomoučnit těsto a přikrýt utěrkou).

Příprava povidlové náplně spočívá v sesypání všeho dohromady a důkladném rozmíchání vidličkou.

Hladkou moukou pomoučníme vál, dáme polovinu těsta, pomoučníme těsto i váleček a vyválíme. Těsto rozdělíme na čtverečky, naklademe povidla, zabalíme a spojem dolu klademe buchty na máslem vymazaný plech. Necháváme cca 2cm mezery, buchty v troubě ještě nakynou. Nakladené buchty důkladně promazáváme rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta.

Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180C dokud nejsou buchty hnědé. Ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem s jednou lžící rumu a dáme chladit na balkon.

Dobrou chuť.

Inspirace čerpána zde

Fotogalerie