5ks | vejce |
250g | másla |
250g | polohrubé mouky |
250g | cukr moučka |
1ks | vanilkový cukr |
1 ks | prášek do pečiva |
3 lžíce | kakaa (volitelně) |
Máslo rozehřát v mikrovlnce a spolu s oběma cukry a žloutky našlehat do hladka. Přidat mouku a prášek do pečiva. Nakonec rukou zašlehat sníh z bílků.
Vymazat bábovkovou formu máslem, vysypat moukou, přebytek mouky vysypat. Těsto nalít do formy a dát do předehřáté trouby na 160°C.
Pokud děláte bábovku s kakaem, dejte mouky o 3 lžíce méně. Polovinu těsta odlijte do formy a do zbytku zašlehejte kakao.
Péct tak dlouho, dokud zapíchnutá špejle není po vyjmutí čistá. Potom odnést na balkon, po 10 minutách vyklopit na talíř a nechat vychladnout úplně.
Poznámka: Bábovku jsem nazval pětkovou proto, že máslo, mouka a cukr je pěti násobkem počtu vajec. Takže do menší formy lze udělat bábovku z např. tří vajec, potom dávka mouky, másla a cukru je 3x5dkg místo 5x5dkg.
Dobrou chuť.