Pětková bábovka

Ingredience

5ksvejce
250gmásla
250gpolohrubé mouky
250gcukr moučka
1ksvanilkový cukr
1 ksprášek do pečiva
3 lžícekakaa (volitelně)

Postup přípravy

Máslo rozehřát v mikrovlnce a spolu s oběma cukry a žloutky našlehat do hladka. Přidat mouku a prášek do pečiva. Nakonec rukou zašlehat sníh z bílků.

Vymazat bábovkovou formu máslem, vysypat moukou, přebytek mouky vysypat. Těsto nalít do formy a dát do předehřáté trouby na 160°C.

Pokud děláte bábovku s kakaem, dejte mouky o 3 lžíce méně. Polovinu těsta odlijte do formy a do zbytku zašlehejte kakao.

Péct tak dlouho, dokud zapíchnutá špejle není po vyjmutí čistá. Potom odnést na balkon, po 10 minutách vyklopit na talíř a nechat vychladnout úplně.

Poznámka: Bábovku jsem nazval pětkovou proto, že máslo, mouka a cukr je pěti násobkem počtu vajec. Takže do menší formy lze udělat bábovku z např. tří vajec, potom dávka mouky, másla a cukru je 3x5dkg místo 5x5dkg.

Dobrou chuť.

Fotogalerie