| 50ml | vlažné mléko | 
| 1 kostka | kvasnice | 
| 500g | polohrubé mouky | 
| 1 špetka | sůl | 
| 1 | vanilkový cukr | 
| 200ml | vlažné mléko | 
| 100g | rozpuštěné máslo | 
| 70g | moučkový cukr | 
| 2 | žloutek | 
| 150g | povidla | 
| 70g | moučkový cukr | 
| skořice | |
| citronová kůra | |
| 1PL | rumu | 
| 3PL | vlažné vody | 
Nejdříve připravíme kvásek. V misce smícháme droždí a vlažné mléko, necháme 15 minut kynout.
Sesypeme mouku, cukry, sůl, žloutky, změklé máslo, zbývající vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vypracujeme kynuté těsto a necháme kynout asi hodinu (tzn. v teple, lehce pomoučnit těsto a přikrýt utěrkou).
Příprava povidlové náplně spočívá v sesypání všeho dohromady a důkladném rozmíchání vidličkou.
Hladkou moukou pomoučníme vál, dáme polovinu těsta, pomoučníme těsto i váleček a vyválíme. Těsto rozdělíme na čtverečky, naklademe povidla, zabalíme a spojem dolu klademe buchty na máslem vymazaný plech. Necháváme cca 2cm mezery, buchty v troubě ještě nakynou. Nakladené buchty důkladně promazáváme rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta.
Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180C dokud nejsou buchty hnědé. Ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem s jednou lžící rumu a dáme chladit na balkon.
Dobrou chuť.
Inspirace čerpána zde