50ml | vlažné mléko |
1 kostka | kvasnice |
500g | polohrubé mouky |
1 špetka | sůl |
1 | vanilkový cukr |
200ml | vlažné mléko |
100g | rozpuštěné máslo |
70g | moučkový cukr |
2 | žloutek |
150g | povidla |
70g | moučkový cukr |
skořice | |
citronová kůra | |
1PL | rumu |
3PL | vlažné vody |
Nejdříve připravíme kvásek. V misce smícháme droždí a vlažné mléko, necháme 15 minut kynout.
Sesypeme mouku, cukry, sůl, žloutky, změklé máslo, zbývající vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vypracujeme kynuté těsto a necháme kynout asi hodinu (tzn. v teple, lehce pomoučnit těsto a přikrýt utěrkou).
Příprava povidlové náplně spočívá v sesypání všeho dohromady a důkladném rozmíchání vidličkou.
Hladkou moukou pomoučníme vál, dáme polovinu těsta, pomoučníme těsto i váleček a vyválíme. Těsto rozdělíme na čtverečky, naklademe povidla, zabalíme a spojem dolu klademe buchty na máslem vymazaný plech. Necháváme cca 2cm mezery, buchty v troubě ještě nakynou. Nakladené buchty důkladně promazáváme rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta.
Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180C dokud nejsou buchty hnědé. Ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem s jednou lžící rumu a dáme chladit na balkon.
Dobrou chuť.
Inspirace čerpána zde